Välkomna till dag 3 på ST-kursen i Barnoftalmologi och skelning 2024!
Vi börjar dagen med att Ulrika Kjellström (docent och överläkare vid Skånes Universitetsjukhus som är verksam som barnoftalmolog och har lång forskningserfarenhet på bla genetiska sjukdomar) vid och föreläser om retinala sjukdomar hos barn.
Därefter tar Kajsa vid och föreläser sedan om undersökningsteknik. Undersökningsteknik är bland de viktigaste aspekterna att behärska inom oftalmologin och just på barnen finns det ytterligare utmaningar jämfört med vuxna.
Som sista moment inna lunch är det dags för oss Rafi och Ulf Dahlstand (disputerad, bitr Öl, Skånes Universitetsjukhus, med ett brett forskningsengagemang inom blodflöde, fotoakustik, högfrekvent ultraljud, hyperspektral avbildning), att hålla en workshop att tolka ortoptiska status.
Dagens andra halva inleds med att Hanna Maria Öhnell (disputerad specialistläkare vid Skånes Universitetsjukhus och är verksam som barnoftalmolog och skelningskirurg och har forskningserfarenhet inom bla glaukom och barnoftalmologi) föreläser om det lite dystra, men ack så viktiga ämnet barnmisshandel och oftalmologi.
Därefter fortsätter vi med praktiska moment med fokus på barnoftalmologi och skelning. Vi kommer ha tre olika stationer där man går igenom Skiaskopi, skelning-status, och diplopitest( Hess/Lees/KM-screen).
Ni hittar föreläsningsvideos nedan och instuderingsvideos för de praktiska momenten. Ni som går distanskurs kommer få utföra de praktiska momentes övning på hemorten under eget ansvar och med stöd av instuderingsvidoe på Skjelningsstatus, Skiaskopi och Diplopitester. Tyvärr är det svåratt göra på annat vis med bibehålle distansform på kursen. Vid eventuella frågor som kan ni maila eller sms:a kursledningen.
OBS nu är det även dags för halvtidsavsämmning för er som går distanskurs, gör denna vid mitten av dagen. Det är en indikator för oss på hur många som hunnit igenomo halva materialet. Det är obligatoriskt att fylla i dett korta formulär som bara tar några minuter (Du behöver inte maila och fråga om det blivit ifyllt, ingen kommer att bli kuggad för att man missar det).
HALVTIDSFORMULÄR som ska fyllas i vid dagens mitt, dvs efter man gått igenom ortoptiskt status med Ulf och Rafi.
För att relatera till den avslutande diskussionen på kajsas föreläsning om undersökningsteknik, där man talade om forced duction test (FDT) på barn. Vi i kursledningen har gjort en instruktionsvideo för hur man kan utföra FDT i topikal droppbedövning. Detta går utmärkt på alla vuxna och de flesta barn som inte är för små. Om det är viktigt att genomföra FDT, så kan det vara värt att försöka i lokalanestesi innan man börjar fundera på sedering eller sövning, men för dom minsta barnen så kan det ju vara så att man inte ens försöker.
Kommentar till videon: Vi använder i videon kokaindroppar för bedövning, numera använder vi i regel tetrakain. Droppa flera gånger tills bedövningen tagit. När man ska ta tag i tenons och konjunktiva med pincett, ha inte ett överdrivet brett tag innan pincetten stängs, för då kan man riva konjunktiva. Man ska dock ta ett ordentligt tag så att man får med tenons kapsel och kan flytta ögat utan att riva konjunktiva. Det är dock viktigare att man genomför testet tillräckligt bra snarare än att man är för försiktig med konjunktiva. Man ska informera patienten innan att det kan bli mindre blödningar i konjunktiva som går tillbaka.
OBS nu är det dags att fylla i HALVTIDSFORMULÄRET.