Kursinformation‎ > ‎

Kursdag 3 (onsdag)

Välkomna till dag 3 på ST-kursen i Barnoftalmologi och skelning 2020!

Ni hittar alla detaljer om tider i kursens schema, och nedan finns lite kompletterande information om de olika momenten.

Vi börjar dagen med att Kajsa, som ni känner från tidigare i veckan, föreläser om undersökningsteknik. Undersökningsteknik är bland de viktigaste aspekterna att behärska inom oftalmologin och just på barnen finns det ytterligare utmaningar jämfört med vuxna.

Sedan tar Ulrika Kjellström (Öl, Skånes Universitetsjukhus) vid och föreläser om retinala sjukdomar hos barn. Ulrika är verksam på SUS sedan många och har lång forskningserfarenhet på bla genetiska sjukdomar.

Innan lunch har vi förmånen att ta del av en föreläsning, om barnmisshandel, av Louise Laurell (Barnläkare, Öl, Skånes Universitetsjukhus) och Kajsa (Barnoftalmolog).

Efter lunch får vi en presentation av Chiesi, via Zoom.

Sedan är det dags för oss Björn, Kajsa och Rafi att hålla en workshop där vi diskuterar hur vi ska tolka ortoptiska status.

Dagen avslutas sedan med praktiska moment, som tyvärr blir lite mer teoretiska till karaktären för er som deltar på distans. Vi kommer har tre olika stationer där man går igenom Skiaskopi, Yttre status och motilitet samt Diplopitest( Hess/Lees/KM-screen). För att ni som är med på distans ska kunna ta del av alla dessa moment så kommer vi streama en station via zoom åt gången så att ni även cirkulerat och tagit del av alla moment.

På Zoom så kommer vi ha följande ordning:
1 Yttre status och motilitet - Ulf Dahlstrand
2 Skiaskopi - Kajsa Tenland
3 Diplopitest - Björn och Rafi

Dagen sker i samarbete med läkemedelsföretaget Chiesi.

Kursmaterial:

Kursdag_3Comments